BUKOWINA T.               BIAŁKA T.               BRZEGI               CZARNA GÓRA               GROŃ               JURGÓW               LEŚNICA               RZEPISKA       

Moskol nasz powszedni


Niegdyś podstawowy produkt spożywczy w góralskim domu – dziś przysmak nad przysmaki.

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki dokładnie utłuc, dodać troszkę mąki pszennej, formować placki i piec na gorącej blasze kuchennej.

Podawać bez dodatków, z masłem, bryndzą owczą, wędzoną słoniną (chyba najlepsze) boczkiem lub inną wędliną. Znakomicie zastępuje chleb.

Można próbować piec na patelni teflonowej, ale smak już nie ten!



wydrukuj dokument   wyślij znajomemu   ilość wyświetleń 53745
GMINA BUKOWINA TATRZAŃSKA

TATRY

NA NARTY

BASENY TERMALNE

CO ZJEŚĆ

Restauracje

Oscypek z żurawiną

Moskol

Fizoły

Mix Grill

Ciupaska z łososia

Kotleciki bacowskie

Placek po zbójnicku

Smażony oscypek

Masconki z kwaśnym mlykiym

Oscypek

Pstrąg potokowy

GDZIE SPAĆ

CO ZOBACZYĆ

NASI PRZYJACIELE

SEKRETY ZBÓJNIKÓW

GOSPODARKA ODPADAMI


 

URZĄD GMINY

 
   
   

   


 


 
 


 



 
 

 

 
 


 
 
 

 

 

 

 


 
TAXI
 
Za treści odpowiada: Akademia Liderów Innowacji i Przedsiębiorczości Fundacja dr Bogusława Federa, ul. Orzeszkowej 2 05-827 Grodzisk Mazowiecki KRS: 0000318482
 
 


 
 

width=
 


 


 

Projekt współfinansowany
ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu społecznego
Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
„Indywidualizacja nauczania i wychowania uczniów klas I-III szkół podstawowych w Gminie Bukowina Tatrzańska”.