BUKOWINA T.               BIAŁKA T.               BRZEGI               CZARNA GÓRA               GROŃ               JURGÓW               LEŚNICA               RZEPISKA       

Moskol nasz powszedni


Niegdyś podstawowy produkt spożywczy w góralskim domu – dziś przysmak nad przysmaki.

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki dokładnie utłuc, dodać troszkę mąki pszennej, formować placki i piec na gorącej blasze kuchennej.

Podawać bez dodatków, z masłem, bryndzą owczą, wędzoną słoniną (chyba najlepsze) boczkiem lub inną wędliną. Znakomicie zastępuje chleb.

Można próbować piec na patelni teflonowej, ale smak już nie ten!



wydrukuj dokument   wyślij znajomemu   ilość wyświetleń 61785
GMINA BUKOWINA TATRZAŃSKA

TATRY

NA NARTY

BASENY TERMALNE

CO ZJEŚĆ

Restauracje

Oscypek z żurawiną

Moskol

Fizoły

Mix Grill

Ciupaska z łososia

Kotleciki bacowskie

Placek po zbójnicku

Smażony oscypek

Masconki z kwaśnym mlykiym

Oscypek

Pstrąg potokowy

GDZIE SPAĆ

CO ZOBACZYĆ

NASI PRZYJACIELE

OCHRONA ŚRODOWISKA I GOSPODARKA ODPADAMI

TRANSGRANICZNA PROMOCJA


 

URZĄD GMINY

 
   
   

 
 


 


 
 


 


 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 


 

 

 
 


 
TAXI
 
Za treści odpowiada: Akademia Liderów Innowacji i Przedsiębiorczości Fundacja dr Bogusława Federa, ul. Orzeszkowej 2 05-827 Grodzisk Mazowiecki KRS: 0000318482